I vintersosiologenes land

i desember 12 | i Utdanning | av | med Kommentarer er skrudd av for I vintersosiologenes land

Gjett hva? Professoren din har ikke noe imot å diskutere og tenåringsdanse med deg.Siste helgen i januar skjer det noe som alle sosiologer og sosiologistudenter burde vite om: Vinterseminaret, intet mindre enn norske sosiologers årlige samlingssted, finner sted på Skeikampen ved Lillehammer. En helg i året møtes nemlig studenter og ferdig utdannede sosiologer fra hele landet på et høyfjellshotell i den norske vinterheimen. Her går de på ski, spiser god mat og snakker om sosiologi.

Før du skal få vite hvorfor Vinterseminaret er et arrangement vel verdt å dra på må jeg komme med en bekjennelse: Jeg har aldri vært der selv, noe som selvsagt gir deg all rett til å beskylde meg for å ikke vite hva jeg snakker om. For man kan jo selvsagt lure: Hvis dette er så fantastisk, hvorfor har jeg aldri vært der? Sannsynligvis av samme grunn som deg. Det er jo skikkelig skummelt – er jo masse «ordentlige» sosiologer der. I tillegg kjenner man ingen som drar, og det er sabla dyrt. Så hvorfor i all verden skal vi begi oss ut på det her?

Peiskos og tenåringsdans

For det første: De sier det er veldig trivelig. Deltakerne fra ifjor kan fortelle at:

« (…) hyggen kanskje er den viktigste grunnen til å komme på Vinterseminaret (…). Festmiddag er hyggelig. Skitur er hyggelig. Det er hyggelig å tenåringsdanse i en altfor stor peisestue. Det er hyggelig å få nye, og friske opp gamle, bekjentskaper» (Sosiolognytt 2-2012).

Den sosiale delen av programmet betyr at du kanskje blir du kjent med noen nye bra folk. Blant annet sier ryktene at «voksen-sosiologene» ikke er så gode på å feste, og at stipendiatene savner representanter fra «den yngre garde» til selskap ut i de små timer. En gyllen mulighet for den gjennomsnittlige (festglade) student, med andre ord.

På fjellet er alle like

Det andre som bør trekkes fram er at dette selvsagt også handler om å få faglig utbytte. Vinterseminaret gir deg sjansen til å utvide dine sosiologiske horisonter på en annen måte enn hverdagens forelesninger. Seminarprogrammet har både en egen temadel, som i år er «Miljøsosiologi», og en rekke gruppesesjoner med temaer som spenner fra arbeid, velferdsstat og helse til rovdyr og institusjonell etnografi. Det betyr at uansett hva du er interessert i å lære deg mer om er det gode muligheter til å få ny kunnskap.

I tillegg er seminaret et uformelt sted å samles også i faglig forstand, i betydningen av at skillet mellom ferdigutdannede og studenter viskes ut. I stedet for at foreleseren din sitter «der oppe», og du «der nede», stiller dere på Vinterseminaret med samme utgangspunkt. Dere sitter begge likeverdige i samme sal, og dere lærer begge om det samme temaet for første gang. Temaet for dette årets seminar er «Miljøsosiologi» og det er et tema sosiologer flest enda ikke kan mye om. Dermes stiller du og professoren din for en gangs skyld sammen på startstreken.

Gjør det billig. Eller gratis.

Da er det bare en hindring som gjenstår: Prislappen. 2500 kroner for en helg er et stivt innhogg i et studentbudsjett, selv om studenter med det får rabatt på to tusen kroner.

Syns du det blir for dyrt? Da kan du benytte Sosiologforeningens nyeste tilbud til studenter: Skaffer du bosted selv trenger du bare betale en tusenlapp for konferansen, to middager og tre lunsjer på hotellet. Et hett tips er å alliere deg med noen kompiser eller ta kontakt med studentene som allerede planlegger å dra. Akkurat nå planlegger en gjeng med folk fra både bachelor og master å leie en hytte rett ved siden av hotellet for en hyggelig pris på rundt 500,- per hode for helgen.

Hva med å også gjøre helgen gratis? Masterstudenter på UiO blir i år subsidiert med en tusenlapp for konferansen. Det betyr at om du velger å ikke bo på hotellet, så får du selve konferansen gratis.

Til vintersosiologenes land

Studentene bør innta Vinterseminaret 2013 av tre grunner. For det første fordi også studenter er en del av fagfellesskapet, og det bør komme bedre til sin rett enn det gjør idag. For å dra et (litt kleint) ordspill på seminarets tittel: De gamle sosiologene er kanskje vinteren, men det er vi som representerer våren.. Den andre grunnen er ganske åpenbar: Det er en god anledning til å sosialisere med medstudentene på programmet, i tillegg til andre fagpersoner. For meg er det likevel den siste grunnen som er viktigst: Årets tema er sabla spennende og ufortjent uutforsket.

I år syns jeg vi skal tenåringsdanse i lag med professorer og stipendiater, samtidig som vi diskuterer fag og får nye sosiologvenner. Så i år drar jeg. I skrivende stund vet jeg at det vil bli mange studenter som inntar de gamle vintersosiologers land i år. Syns du også det er litt skummelt, men kunne tenke deg å dra? Vil du være med å dele hytte med noen andre sosiologistudenter? Finn ut mer om hvem som skal dra gjennom å melde deg inn i den uformelle Facebook-gruppa Vinterseminaret, eller send en mail til vilde.blix@gmail.com.

(PS: Det står på nettet at fristen for påmelding er 1. desember. Bare tull. Du kan fortsatt melde deg på. Men du bør helst gjøre det før jul)

 

Pin It

Kommentarer er lukket

« »

Scroll to top