Selvfølgelighetsfella

i november 28 | i Utdanning | av | med Kommentarer er skrudd av for Selvfølgelighetsfella

Hvorfor sosiologi suger.Det starta den dagen jeg fikk velge fag selv på videregående. Etter første timen med sosiologi-fag var jeg fanga. Det forlokkende ved å beskue disse rare menneske-vesnene utenfra, sammen med samfunnsinteresse og en generelt velutvikla nysgjerrighet var en sikker match. Og jeg var ikke den eneste.

‘Hvorfor suger sosiologi?’ er ikke et spørsmål jeg noen gang har stilt meg selv . Ingressen er henta fra et blogginnlegg som dukker opp ved et kjapt googlesøk på ‘sosiologi’, men man skal ikke avskrive folk som mener annerledes enn en selv. Dessuten kan tilsynelatende hodeløse utsagn plutselig komme til å sneie innom en kjerne av sannhet.

Aldri presis, aldri enig

Bloggeren ‘Life as porn (sic)’ gir følgende forklaring på at sosiologi ikke er å foretrekke: ‘Ja, sånn utenom at det er et fag som aldri blir enig med seg selv -og antar absolutt ALT uten noen fakta. Så må du jo beundre dere utrolig flotte og presise måte når det kommer til å ordlegge seg skikkelig’. Kommentaren etterfølges av dette utdraget fra ei lærebok i sosiologi: ‘Kort sagt kan vi definere en avviker ved å si at en avviker er en som blir stemplet som avviker’. Spiker møt hammer.

Ofte er det akkurat dette vi sosiologi-nerder og våre professorer gjør: Vi forklarer det selvfølgelige. Vi sier at det er forskjell på folk. Vi sier at noen har det enklere enn andre. Vi sier at mennesker ofte oppfører seg nokså likt, men i bunn og grunn er uforutsigbare. Sett utenfra har sosiologien for lengst gått i selvfølgelighetsfella.

Å snakke om spader

Jeg mistenker at for denne bloggeren er vi sosiologene han kjipe på festen, han som bare sier ting alle vet fra før. Jeg mistenker at selv en god prosentandel av menneskene som svever inn og ut av seminarene på ISS mener at det ligger noe i dette (et antall som stemmer godt overens med frafallsprosenten, skulle en tro).  Men hvordan skjedde det? Jeg har sett glødende øyne fylt av kunnskap om habitus, fått synspunktene mine endevendt og brukt timevis av fritida mi sammen med medstudenter på å diskutere modernitetsteorier og tverre franskmenn. Sosiologien er ikke et tamt fag. Likevel blir mange lett stilt til veggs av de som utfordrer faget. Vi trenger verken en høyere grad eller sitater fra døde menn for å kalle en spade for en spade. Sosiologien suger.

Man kan tenke seg to årsaker til at sosiologi-studenter selv ikke greier å rettferdiggjøre et fag de er brennende engasjerte i. Enten stemmer det at sosiologien er verdiløs og kun et underholdende tidsfordriv. Ved å forlate faget kan man altså finne andre og mer nyttige ting å gjøre. Om det ikke stemmer, har professorene og instituttet begått den kardinalsynd å glemme å vise sine studenter selve verdien av eget fag.

Pin It

Kommentarer er lukket

« »

Scroll to top